Information
  • nl
  • en
  • de
  • fr

Recyclen van patronen

Voor veel toepassingen zijn en blijven patronen een goedkope en veilige manier van beveiliging met nog steeds ongeëvenaarde kwaliteiten. De belangrijkste types die in Nederland worden gebruikt zijn: miniatuursmeltveiligheden voor apparaten, schroefsmeltveiligheden voor huisinstallaties, mespatronen voor industriële installaties en cilinderpatronen voor middenspanningsinstallaties. Voor hergebruik komen voorlopig enkel laagspannings-mespatronen en middenspannings-cilinderpatronen in aanmerking. De percentages van koper (8-25%) en zilver (0.1-0.3%) zijn interessant genoeg voor hergebruik. Demonteren van dergelijke patronen is zeer bewerkelijk en de kosten wegen niet op tegen de opbrengst van de grondstoffen. Het blijkt echter economisch haalbaar om complete (afgeschakelde) patronen zonder voorbewerking te verwerken in een converter van een kopersmeltoven. Normaal moet tijdens het kopersmelten kwarts zand worden toegevoegd omdat slakvorming nodig is voor het opnemen van metalen. Patronen bestaan echter al voor 20 tot 30% uit kwartszand, zodat dit afvalproduct nuttig is tijdens de verwerking. Ook geringe plastic percentages zijn gunstig vanwege de warmteproductie tijdens hun afbraak.

Voor directe verwerking in een koperconverter wordt in Duitsland geëist dat de patronen aan de volgende specificaties voldoen:

  • Plastic bestanddelen niet meer dan 3.5%
  • Asbest minder dan 0.05%
  • Cadmium minder dan 0.005%

Zink bestanddelen (afkomstig van mescontacten) kunnen in poedervorm verzameld in filters. De keramische behuizingen van de patronen en de vulling van kwartszand worden omgezet in slakken die bruikbaar zijn voor wegenaanleg. Door de geringe concentratie de asbestrestanten kunnen deze zonder gevaar worden opgenomen in de zandslakken.